Idealna na letnie, upalne dni – lekka sałatka polana sosem czosnkowym.
Czas przygotowania
0
minut
Stopień trudności
Ilość
Ogórek Zielony
1 szt.
Majonez ( np. Winiary )
3 łyżki
Czosnek
2 ząbki
Pieprz
do smaku
Pomidor
1 szt.
Sałata Lodowa
1 szt.
Śmietana 18%
2 łyżki
Sól
do smaku
Przygotowanie
Brokuł ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu podzielić na różyczki. Pomidor, ogórek pokroić w większą kostkę. Garść słonecznika podprażyć chwilę na patelni.
Przygotować sos czosnkowy: obrać 2 ząbki czosnku, przecisnąć przez praskę. Wymieszać majonez ze śmietaną, dodać odrobinę soli, pieprzu oraz czosnku. Wszystko razem wymieszać.
Na talerz wyłożyć poszarpaną sałatę lodową, kolejno układać ( wedle uznania ) pomidor, ogórek, brokuł. Całość polać przygotowanym sosem czosnkowym oraz ozdobić podprażonym słonecznikiem.