Ciasto z masą orzechową

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Doskonałe ciasto na jesiennie wieczory

Czas przygotowania

0
minut

Stopień trudności

Ilość

Orzech włoski

2 szklanki

Mleko

1 szklanka

Masło

1 kostka

Cukier puder

3/4 szklanki

Cukier

3/4 szklanki

Mąka pszenna

1/2 szklanki

Mąka ziemniaczana

1/2 szklanki

Jajko

ok.4 sztuki (jajka wbijać do szklanki 250ml aż się zapełni)

Proszek do pieczenia

1 łyżeczka

Mak - suchy

3 łyżki

Przygotowanie

Upiec biszkopt - nauczyłam się go robić na szklanki, zawsze wychodzi, jest delikatny.

Jajka wbijać do szklanki 250ml aż się napełni, przełożyć do miski, wsypać cukier i utrzeć na gładką masę (tzw. kogiel mogiel). Następnie ucierając dodając po łyżce mąki pszennej, ziemniaczanej aż do wyczerpania składników. Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec wsypać 3 łyżki suchego maku i wymieszać.

Piec ok. 30min w temp.160°C. Czas pieczenia zależy od piekarnika. W jednym taki biszkopt piekę ok. 15 min w drugim ok.30 - biszkopt ma być upieczony do suchego patyczka.
Wystudzić.
Przygotować masę orzechową: 2 szklanki orzechów zmielić. Mleko zagotować i zalać nim orzechy. Ucierać do wystudzenia. Do masy dodawać stopniowo (łyżka po łyżce) masło.  W międzyczasie przez sitko dosypywać cukier puder. Utrzeć do połączenia wszystkich składników. Wyłożyć na biszkopt.
Gotowe ciasto można polać polewą z kakao:

0,5 kostki masła rozpuścić w rondelku, dodać 0,5 szkl.cukru, 4 łyżki wody lub mleka oraz 3 łyżki kakao. Wymieszać i pozostawić na małym ogniu. Gotować ok.3 min. do zgęstnienia masy (pilnować aby się nie przypaliła).

Ciasto można udekorować orzechami. Przechowywać w lodówce.

 

O nas

Witam serdecznie na mojej stronie :)

Przepisy, które prezentuję są tworzone z pasją do gotowania. Wszystkiego uczę się sama, z chęcią zbieram przepisy. Kto jest moim testerem smaków? Oczywiście mój kochany Narzeczony i Rodzina :)

Mam nadzieję, że ze mną stworzysz wyjątkowe dania na każdą okazję !

Ostatnie wpisy

Partnerzy

©2019 Domowe Przepisy. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie: webmaz.pl

Szukaj