Doskonałe ciasto na jesiennie wieczory
Czas przygotowania
0
minut
Stopień trudności
Ilość
Orzech włoski
2 szklanki
Mleko
1 szklanka
Masło
1 kostka
Cukier puder
3/4 szklanki
Cukier
3/4 szklanki
Mąka pszenna
1/2 szklanki
Mąka ziemniaczana
1/2 szklanki
Jajko
ok.4 sztuki (jajka wbijać do szklanki 250ml aż się zapełni)
Proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Mak - suchy
3 łyżki
Przygotowanie
Upiec biszkopt - nauczyłam się go robić na szklanki, zawsze wychodzi, jest delikatny.
Jajka wbijać do szklanki 250ml aż się napełni, przełożyć do miski, wsypać cukier i utrzeć na gładką masę (tzw. kogiel mogiel). Następnie ucierając dodając po łyżce mąki pszennej, ziemniaczanej aż do wyczerpania składników. Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec wsypać 3 łyżki suchego maku i wymieszać.
Jajka wbijać do szklanki 250ml aż się napełni, przełożyć do miski, wsypać cukier i utrzeć na gładką masę (tzw. kogiel mogiel). Następnie ucierając dodając po łyżce mąki pszennej, ziemniaczanej aż do wyczerpania składników. Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec wsypać 3 łyżki suchego maku i wymieszać.
Piec ok. 30min w temp.160°C. Czas pieczenia zależy od piekarnika. W jednym taki biszkopt piekę ok. 15 min w drugim ok.30 - biszkopt ma być upieczony do suchego patyczka.
Wystudzić.
Przygotować masę orzechową: 2 szklanki orzechów zmielić. Mleko zagotować i zalać nim orzechy. Ucierać do wystudzenia. Do masy dodawać stopniowo (łyżka po łyżce) masło. W międzyczasie przez sitko dosypywać cukier puder. Utrzeć do połączenia wszystkich składników. Wyłożyć na biszkopt.
Gotowe ciasto można polać polewą z kakao:
0,5 kostki masła rozpuścić w rondelku, dodać 0,5 szkl.cukru, 4 łyżki wody lub mleka oraz 3 łyżki kakao. Wymieszać i pozostawić na małym ogniu. Gotować ok.3 min. do zgęstnienia masy (pilnować aby się nie przypaliła).
Ciasto można udekorować orzechami. Przechowywać w lodówce.